Heeft U vragen over lang verblijf? Bekijk hieronder enkele van de procedures waarin Frontline Advocaten U kan bijstaan.
Klik hieronder door naar de procedure waarover U een vraagt heeft. Staat uw vraag er niet tussen? aarzel dan niet om ons te contacteren!
Wie nood heeft aan bescherming kan inBelgië asiel aanvragen. Asiel is dus een vorm van internationale bescherming waardoor een vluchteling die zich buiten het land waarvan hij de nationaliteit heeft of, indien hij geen nationaliteit heeft, buiten zijn land van herkomst bevindt. Asiel kan verkregen worden wanneer de persoon in kwestie de bescherming van dat land niet kan of wil inroepen omdat hij vreest voor vervolging omwille van zijn ras, zijn religie, zijn nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep, of zijn politieke overtuiging.
Ook personen die strikt genomen niet onder die definitie vallen maar bij een terugkeer naar hun land van herkomst een reëel risico lopen op ernstige schade, kunnen in België bescherming krijgen onder het subsidiair beschermingsstatuut.
Wilt u asiel aanvragen, dan zijn er een aantal verschillende manieren om dit te doen. Zo kan u zowel op het Belgische grondgebied asiel aanvragen door u te registeren in het aanmeldcentrum “Klein Kasteeltje” van de Dienst Vreemdelingenzaken (Negende Linielaan 27, 1000 Brussel). Verder kan u ook vanuit een gesloten centrum of gevangenis dit doen als dit noodzakelijk zou zijn. Daarnaast is het aanvragen van asiel ook mogelijk aan de grens, in dit geval zal uw dossier vaak versneld behandeld worden.
Wanneer men de asielaanvraag registreert bij de Dienst Vreemdelingenzaken zal dit typisch steeds zonder bijstand van een advocaat gebeuren. Toch is het belangrijk om hierbij compleet te zijn. Tijdens deze registratie zal u heel wat informatie moeten geven en zal men een eerste keer kort naar de reden van uw asielaanvraag peilen. Denk hier dus goed over na én vermeld alle redenen waarom u asiel wenst aan te vragen.
Na de registratie zal de Dienst Vreemdelingenzaken beoordelen of uw asiel ontvankelijk is en of België verantwoordelijk is om uw asielaanvraag te behandelen. Dit wordt ook wel het Dublin onderzoek genoemd.
Dit onderzoek heeft in het algemeen twee mogelijke uitkomsten op de procedure:
1. Als uw asielaanvraag ontvankelijk is en België verantwoordelijk is, zal u later opnieuw uitgenodigd worden om uw asielaanvraag te komen bespreken op het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. U laat u daarbij best bijstaan door een advocaat die vertrouwd is met deze verhoren.
Bijstand bij dit verhoor geeft de advocaat die aanwezig is ook de mogelijkheid om reeds met kennis van het dossier op te treden bij een negatieve beslissing. In de meeste gevallen zal er bij een negatieve beslissing binnen 30 dagen beroep moeten worden aangetekend bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.
2. Oordeelt de Dienst Vreemdelingenzaken dat België niet verantwoordelijk is of uw asielaanvraag om een andere reden niet ontvankelijk is, dan krijgt u direct een beslissing waartegen u beroep kan aantekenen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Tegen dergelijke beslissing zal vaak binnen heel korte termijn beroep moeten worden aangetekend. Aarzel dus niet om tijdig de hulp van een advocaat in te roepen.
Frontline Advocaten verleent bijstand bij verhoren op het CGVS en kan optreden in procedures voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen of de Raad van State. Aarzel dus niet om ons te contacteren om de voorwaarden voor deze bijstand te bespreken of om te horen of u in aanmerking komt voor pro deo bijstand op ons kantoor.
Het recht op gezinshereniging omvat tal van mogelijkheden en is één van de belangrijkste gronden voor migratie. We onderscheiden drie grote categorieën personen die aanspraak kunnen maken op gezinshereniging:
• bepaalde gezinsleden van Belgen of vreemdelingen met een onbeperkt verblijfsrecht
• echtgenoten bij huwelijk of een wettelijk geregistreerde partner
• personen die een kind met de Belgische nationaliteit erkennen of adopteren
Afhankelijk van de situatie waarin u zich bevindt, zal u de gezinshereniging moeten aanvragen op basis van een heel aantal documenten en zal u moeten voldoen aan verschillende voorwaarden. Aarzel dus niet om gespecialiseerde bijstand in te roepen van ons kantoor om te kijken of een procedure tot gezinshereniging mogelijk is in uw specifiek geval.
De humanitaire regularisatie neemt een speciale plaats in onder de verblijfsprocedures nu ze zich in hoofdzaak baseert op de discretionaire bevoegdheid van de minister voor asiel en migratie om een machtiging tot verblijf te verlenen. Het gaat hier dus om een uitzonderingsprocedure die de bedoeling heeft om in het geval van schrijnende humanitaire situaties een verblijfsrecht toe te kennen wanneer dit niet eenvoudig op basis van een andere bestaande procedure kan worden verkregen.
Om in België een humanitaire regularisatie aan te vragen moet er enerzijds sprake zijn van humanitaire redenen om de aanvraag te stellen die niet aan bod komen in een andere verblijfsprocedure (9ter, asiel, ...).
Daarnaast moet er ook steeds sprake zijn van buitengewone omstandigheden welke het voor de aanvrager zeer moeilijk maken om terug te keren naar zijn land van herkomst. Een humanitaire regularisatie kan dus nooit lichtzinnig worden ingesteld en moest goed worden afgewogen en worden gemotiveerd.
Contacteer ons vrijblijvend om hierover meer informatie te krijgen of om u te helpen een procedure op te starten.
De Medische regularisatie is een specifieke procedure die zich toelegt om het bieden van bescherming wanneer die om medische redenen niet kan terugkeren naar zijn land van herkomst.
Om een ontvankelijk verzoek tot Medische regularisatie in te dienen moeten er een heel aantal stukken voorliggen en aan specifieke voorwaarden worden voldaan:
• Verzoek art. 9 ter en bijhorende documenten moeten in één van de drie landstalen zijn opgesteld of voorzien van een (beëdigde) vertaling
• Identiteitsbewijs van de aanvrager
• Bewijs van woonplaats van de aanvrager
• Bewijs van een ernstige medische aandoeningen op basis van een gestandaardiseerd medisch attest
Wanneer dit verzoek wordt ingediend zal het verzoek op medisch gebied eerst worden beoordeeld door een geneesheer van de DienstVreemdelingenzaken. Deze toetsen of de medische aandoening voldoende ernstig is om ontvankelijk te worden verklaard.
Pas wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan zal men een verzoek ontvankelijk verklaren en uitspraak doen over de grond van de zaak. U laat zich dus best bijstaan door een advocaat die gekend is met deze procedure.
Oordeelt het DVZ dat het verzoek onontvankelijk of ongegrond is, dan staat er beroep open bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.
Contacteer ons vrijblijvend als u hierover verdere vragen heeft.
Een staatsloze is iemand die krachtens wetgeving van géén enkele staat waartoe toe hij een band heeft als onderdaan wordt beschouwd. Sinds het verdrag van New York van 12 mei 1960 verbonden een heel aantal landen, waaronder België, zich om staatsloosheid zo veel mogelijk te proberen uitsluiten. Als u een aanvraag wenst te stellen, dient u dus te bewijzen dat u géén nationaliteit heeft of kan krijgen van de landen waarmee u een band heeft (denk maar aan het land van uw geboorteplaats, verblijfplaats, nationaliteit ouders, …).
Sinds de Potourri V wet werd de materiële bevoegdheid tot het erkennen van staatslozen toegekend aan de Familierechtbank en werd op territoriaal gebied enkel de Familierechtbank gevestigd in de zetel van het Hof van beroep van het rechtsgebied van de aanvrager bevoegd om van deze vordering kennis te nemen.
Als de Familierechtbank u als staatsloze erkent, moet u er wel rekening mee houden dat uw erkenning niet automatisch gelijk staat met het verkrijgen van een recht op lang verblijf in België. Hiervoor dient steeds een afzonderlijke aanvraag tot machtiging worden gesteld.
Als de Familierechtbank uw verzoek afwijst, kan u steeds beroep aantekenen bij het Hof van beroep.
Bij Frontline Advocaten vinden we dat iedereen toegang moet hebben tot adequate juridische bijstand. Als u niet over de financiële middelen beschikt om een advocaat te betalen, kan u onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de juridische tweedelijnsbijstand.
Om het team van Frontline Advocaten kosteloos voor u te laten werken is echter een beslissing van het Bureau voor Juridische Bijstand nodig. Daarvoor dient u informatie te verstrekken over het inkomen van uzelf en uw gezinsleden. Frontline Advocaten begeleidt u in dit geval graag bij deze aanvraag.[1]
[1] De eventuele behandeling van een dossier in juridische tweedelijnsbijstand is steeds afhankelijk van de expliciete goedkeuring door Frontline Advocaten. Frontline Advocaten behoudt zich steeds het recht voor om de behandeling van een dossier in juridische tweedelijnsbijstand te weigeren.