Vreemdelingenrecht

Ik werd opgesloten in een gesloten centrum in afwachting van uitwijzing naar mijn land van herkomst

Op grond van de verblijfswet beschikt de Belgische overheid over de theoretische mogelijkheid om in een heel aantal gevallen een vrijheid berovende maatregel te gaan nemen:

•       aan de grens bij een poging om België binnen te komen

•       in België met oog op terugleiden naar de grens

•       in bepaalde asielprocedures

•       in de vorm van bestuurlijke aanhouding van een vreemdeling zonder identiteitsdocument

•       in het kader van de handhaving van de openbare veiligheid

•       in het kader van een verwijderingsmaategel genomen door een buitenlandse overheid


Het opleggen van een vrijheid berovende maatregel is een uitzonderlijke maatregel die afhankelijk van de maatregel kan worden opgelegd door de minister (of staatssecretaris) van asiel en migratie en/of de Dienst Vreemdelingenzaken.


Een vrijheid berovende maatregelen mag in principe maximaal twee maanden duren maar kan in bepaalde gevallen verlengd worden tot maximaal acht maanden.


Gezien de uitzonderlijke aard van deze maatregel wordt op de regelmatigheid van een vrijheidsberoving toegezien door de territoriaal bevoegde raadkamer van de plaats waar de Vreemdeling verblijft of werd aangetroffen.


Frontline Advocaten staat u graag bij en treed in dit soort dossier in bepaalde gevallen ook op in juridische tweedelijnsbijstand.

Advies nodig? Vragen?

Aarzel dus niet om bij een opsluiting in een gesloten centrum steeds een advocaat te contacteren teneinde de regelmatigheid van de vrijheidsberoving na te gaan.

in the office, holding some documents that have to be filled in

Pro deo bijstand

Bij Frontline Advocaten vinden we dat iedereen toegang moet hebben tot adequate juridische bijstand. Als u niet over de financiële middelen beschikt om een advocaat te betalen, kan u onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de juridische tweedelijnsbijstand.

Om het team van Frontline Advocaten kosteloos voor u te laten werken is echter een beslissing van het Bureau voor Juridische Bijstand nodig. Daarvoor dient u informatie te verstrekken over het inkomen van uzelf en uw gezinsleden. Frontline Advocaten begeleidt u in dit geval graag bij deze aanvraag.[1]

[1] De eventuele behandeling van een dossier in juridische tweedelijnsbijstand is steeds afhankelijk van de expliciete goedkeuring door Frontline Advocaten. Frontline Advocaten behoudt zich steeds het recht voor om de behandeling van een dossier in juridische tweedelijnsbijstand te weigeren.