Het verkrijgen van de Belgische nationaliteit kent sinds de zogenaamde “Snel-Belg-wet” die bestaat sinds 2000 een woelige historie waarin ze onderworpen was aan veel kritiek en uiteindelijk ook meermaals werd gewijzigd. Sinds de wet van 2012 werd er daarbij gestreefd naar het migratieneutraal maken van de mogelijkheden tot verkrijgen van de Belgische nationaliteit.
Huidige versie van de wet, waarbij de laatste wijzigingen van 2018 dateren, maakt een onderscheid tussen situaties waarin men overgaat tot toekenning van de nationaliteit aan bepaalde categorieën van minderjarigen en situaties waarin men kan overgaan tot verkrijging van de nationaliteit als meerderjarige.
Zo wordt de Belgische nationaliteit onder bepaalde voorwaarden toegekend aan minderjarige kinderen:
Daarnaast kan de Belgische nationaliteit ook worden verkregen door meerderjarigen in een heel aantal situaties zoals bepaald in art. 12bis WBN:
Waar huidige wet dus de ambitie heeft om het verkrijgen van de Belgische nationaliteit te rationaliseren op basis van meetbare parameters zoals hierboven uiteengezet, zal er tevens worden nagegaan of er géén gewichtige redenen eigen aan de persoon zijn die het verkrijgen van de Belgische nationaliteit niet toelaten.
De ervaring leert dat het openbaar ministerie al deze grondvoorwaarden bijzonder streng handhaaft en heel snel een negatief advies zal afleveren wanneer dit soms niet in overeenstemming is met de rechtspraak.
Heeft u een negatief advies gekregen of heeft u een vraag met betrekking tot het verkrijgen van de Belgische nationaliteit?
Bij Frontline Advocaten vinden we dat iedereen toegang moet hebben tot adequate juridische bijstand. Als u niet over de financiële middelen beschikt om een advocaat te betalen, kan u onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de juridische tweedelijnsbijstand.
Om het team van Frontline Advocaten kosteloos voor u te laten werken is echter een beslissing van het Bureau voor Juridische Bijstand nodig. Daarvoor dient u informatie te verstrekken over het inkomen van uzelf en uw gezinsleden. Frontline Advocaten begeleidt u in dit geval graag bij deze aanvraag.[1]
[1] De eventuele behandeling van een dossier in juridische tweedelijnsbijstand is steeds afhankelijk van de expliciete goedkeuring door Frontline Advocaten. Frontline Advocaten behoudt zich steeds het recht voor om de behandeling van een dossier in juridische tweedelijnsbijstand te weigeren.