Flitsboete in de bus?

Een flitsboete in de bus krijgen is voor niemand een prettig gevoel. Conform de wet dient iedereen die werd geflitst door een flitscamera binnen de 14 dagen na vaststelling van de inbreuk een afschrift van het proces-verbaal te worden toegestuurd.  

Er is dus een goeie reden waarom u een proces-verbaal kort na de overtreding al ontvangt. Maar eens u die flitsboete ontvangt, hoe weet u nu of die flitsboete wél geldig is en u ze dient te betalen? We geven u alvast een idee waar u op moet letten:

Tijdige verzending van het proces-verbaal en controle

Conform art. 62 Wet politie wegverkeer heeft een vaststelling van het resultaat van een automatisch werkend toestel bewijs van het tegendeel in zoverre een kopie van het Proces-verbaal binnen 14 dagen na vaststelling werd verstuurd aan de overtreder. Dit wil zeggen dat het vermoeden van onschuld in deze zaken niet geldt in zoverre de vaststelling tijdig werd verstuurd. Je vind de datum van verzending normaal steeds op het aanvankelijk proces-verbaal.

Werd het kopie van het proces-verbaal laattijdig verstuurd, dan vervalt de bijzondere bewijswaarde. Dit wil echter niet zeggen dat alle bewijskracht of bewijswaarde vervalt. De laattijdige versturing op zich is dus niet voldoende om de flitsboete te betwisten. Het kan wél een rol spelen in samenhang met andere factoren.

Werd het proces-verbaal wél tijdig verstuurd? Dan heeft het proces-verbaal mogelijks wél bewijs van het tegendeel maar moet het uiteraard wél nog over een regelmatige vaststelling gaan.

Controleer dus altijd of u wel écht daar kon hebben gereden op het ogenblik dat u geflitst was. Er kunnen immers steeds vergissingen gebeuren zoals bij het noteren van de nummerplaat. Kritisch zijn is dus de boodschap!

IJking van het automatisch werkend toestel

Om de goede werking van het toestel te garanderen, dient elk automatisch werkend toestel over een modelgoedkeuring te beschikken, geijkt te worden en tijdig te worden herijkt teneinde de goede werking te garanderen. Het proces-verbaal dat u ontvangt, bevat normaliter ook de ijkingsdatum van het toestel. Let dus steeds op de ijkingsdatum van het toestel wanneer u een proces-verbaal ontvangt.

Correcte opstelling van het toestel conform de handleiding

Zeer belangrijk voor de geldigheid van een flitsboete is de wijze waarop de flitscamera werd opgesteld. Elk type flitscamera dient conform het KB van 12 oktober 2010 betreffende de goedkeuring, ijking en installatie immers conform de door de constructeur opgestelde handleiding te worden opgesteld en uitgelijnd om een goed resultaat te bekomen.

Indien de handleiding niet wordt gevolgd, kan het resultaat immers niet worden gegarandeerd en komt de geldigheid van de meting in het gedrang.

De controle van de geldigheid is echter specialistenwerk en vereist een grondige inzage van het dossier. Blijft u dus met vragen achter over of een meting wel klopt, contacteer dan een advocaat.


Heeft u vragen over uw flitsboete of denkt u dat u ten onrechte een flitsboete kreeg? Contacteer ons dan vrijblijvend.
Een betwisting van een verkeersovertreding voor de rechtbank wordt immers vaak gedekt door uw rechtsbijstandsverzekeraar.

mr. Bart De Decker

Andere artikelen